Comportamentul copiilor prescolari la masa

Prescolarul
Comportamentul copiilor prescolari la masa

Alimentatia copilului prescolar se aseamana mult cu cea a copilului mic, adica 3 mese si 2-3 gustari pe zi. Incearca sa-i dai zilnic 4-5 portii de paine sau cereale integrale, 2-4 portii de fructe si zarzavaturi, 3-5 portii de produse lactate partial degresate, 2 portii de proteine din carne, oua legume si suficienta apa.

De retinut ca noua piramida alimentara la copil are la baza activitatea fizica, de cel putin o ora pe zi. Preferabil masa se ia impreuna cu toata familia, iar portiile sunt adaptate varstei copilului. Copiii care mananca suficient si diversificat se dezvolta normal, se simt bine si au energie pentru joaca si invatatura.
 
Comportarea copiilor prescolari la masa


O masa nu inseamna doar consumul unor alimente. Reuniunea familiei permite schimburi de impresii si emotii. Din povestile zilnice ale celor mari, copilul invata lucruri noi: cum sa se comporte, cum sa spuna o rugaciune si isi formeaza obiciuri sanatoase de hrana. Este important ca atmosfera din timpul mesei sa fie calma si relaxata si sa nu fie intrerupta de altceva (cum ar fi televizorul).

Sugestii:


Calitatea proteinelor consumate este mai importanta la copii, decat la adulti. Proteinele de calitate superioara (cu aminoacizi esentiali pe  care organismul nu-i poate fabrica si pe care trebuie sa-i ia din alimente) sunt cele continute in lapte, carne, oua si peste. Cele de origine vegetala au, in general, aminoacizi de calitate inferioara. Dintre ele, fasolea, nucile si semintele au totusi un continut proteic ridicat. O masa poate fi imbunatatita, daca se combina ambele surse de proteine.

Trucuri

Daca pana acum copilul mic se temea de alimentele necunoscute, prescolarul vrea sa incerce bomboanele si bauturile racoritoare pe care le vede la televizor sau la alti copii. Aceste produse sunt de cele mai multe ori nesanatoase, au o valoare nutritiva scazuta si contin prea mult zahar sau grasime. De aceea, este important ca parintii sa limiteze accesul copilului la ele, mai ales ca si pofta de mancare a prescolarului scade, daca el consuma prea multe produse dulci sau grase. Din aceasta cauza nu mai mananca destule alimente nutritive. In plus, dulciurile favorizeaza aparitia cariilor dentare. Aceste alimente nu trebuie interzise, ci doar limitate la cateva pe saptamana.

Pofta de mancare a copiilor este variabila; unii copii sanatosi mananca foarte putin. Metabolismul (intensitatea arderilor din organism) are un rol important in aceasta, de aceea cantitatea de alimente consumata nu se reflecta intotdeauna in greutatea corporala. Nevoia de a manca a copilului este reglata de metabolism. Cei mai multi prescolari au nevoie de cinci mese pe zi; cu timpul, iau trei mese pe zi, desi multi, chiar ca adulti, au nevoie de doua gustari in plus.
Sus
Prima pagina
Sanatate
Alimentatie
Psihologie
Sexualitate
Educatie
Timp liber
Moda
Prescolarul
Adolescentul
Pubertatea
Scolarul
Sfaturi pentru parinti