Cultura - un stil de viata mai bun la prescolari!

Prescolarul
Cultura - un stil de viata mai bun la prescolari!

Accesul la cultura este un drept fundamental al omului care ridica problema  si atunci cand vorbim de o persoana oarecare, mai ales atunci cand este vorba de un copil. Desi legea si drepturile omului ocrotesc acest acces in realitatea de zi cu zi, situatia sta putin diferit, acest acces fiind oarecum limitat. Iar daca parintii unui copil se afla in situatia in care au limite impuse atunci implicit si copilul va avea aceleasi limite, si poate chiar mai multe.
   
Poate ca ne aflam in secolul XXI, cel putin din punct de vedere cronologic, accesul la cultura este inca ingradit de posibilitatile existentiale ale unei persoane. Paradoxal, cei care au posibilitatea prefera sa nu profite de acest drept in timp ce altii, cu dorinta de a-si imbogatii cunostintele sunt in imposibilitatea de a o face. Astfel, intr-un stat cu un trai de nivel ridicat, accesul la cultura este aproape nelimitat, ramanand la latitudinea fiecarui cetatean cat de mult sa profite de acest drept. In tarile mai putin bogate, chiar daca cetateanul doreste sa beneficieze de acest drept nu are decat intr-o mica masura aceasta posibilitate.

Toate aceste lucruri se aplica si in cazul copiilor, si chiar se mai adauga ignoranta pe care acestia de obicei o au fata de cultura, ignoranta care poate sa ramana toata viata. Unui copil, chiar daca poate parea ciudat sau deplasat, puteti sa ii explicati cat mai pe intelesul sau aceste lucruri. Astfel poate ajunge sa constientizeze ca accesul pe care el il are la cultura, atat cat este, reprezinta mai mult un privilegiu ci nu chiar un drept.

Cultura si internetul

De asemenea ar trebui indentificate toate sursele care pot fi folosite pentru a extrage informatii relative la cultura. Acestea sunt numeroase, si poate una din cele mai utile atunci cand este folosita corespunzator este calculator personal si internetul. Toate lucrurile care sunt considerate nocive pot in cele din urma sa devina surse de cultura sau chiar invers, surse care erau considerate culturale, sa fie folosite in scopuri mai putin culturare. Astfel, nu conteaza mijlocul prin care obtii informatia si poate ca nu conteaza nici macar informatia pe care o obtii, modul de interpretare al ei este cel important.

Cultura si televizorul

Televizorul poate oferi multe informatii atunci cand sunt urmarite programele respective, dar mai mult decat atat vizionatorul trebuie sa inteleaga si sa absoarba informatile necesare. O carte ar fi citita absolut degeaba daca cititorul nu ar intelege mare lucru, iar cele 3 ore petrecute la teatru sunt pierdute atunci cand spectatorul pleaca cu gandul la cina de aseara. Ingradirea la cultura nu se face doar atunci cand posiblitatea de a te folosi de aceste surse este slaba (pentru ca intotdeauna vor exista astfel de surse) dar mai ales atunci cand te folosesti de ele fara nicio consecinta anume.
  
Acestea sunt lucruri pe care copilul ar trebui sa le poata constientiza de mic si sa se foloseasca de aceste surse in mod inteligent. Si nu numai copiii!
Sus
Prima pagina
Sanatate
Alimentatie
Psihologie
Sexualitate
Educatie
Timp liber
Moda
Prescolarul
Adolescentul
Pubertatea
Scolarul
Sfaturi pentru parinti